Računovodski servis Proevent | Legal notice | Privacy policy

Живеење и работа во Словенија

Живот во Словенија

Оваа мала прекрасна земја се наоѓа на јужниот дел од Централна Европа и своите граници ги дели со Италија, Австрија, Хрватска и Унгарија. Словенија има многу предности, како на пример тоа што можете да ги посетите планините и морето за еден ден. Прекрасната природа, чистата атмосфера, чистата вода за пиење, спокојството и уредноста веќе ја предизвикаа желбата за многу странци да останат тука.

Странци во Словенија

Според Заводот за статистика на Република Словенија, досега имало 138.119 странски државјани (од 2.080.908 регистрирани граѓани) регистрирани до 1 јануари 2019 година. Сепак, трендот во 2020 година се зголемува.

Повеќето луѓе во Словенија зборуваат англиски. Откако ќе се преселите тука, можете слободно да патувате во Шенгенските земји, а вашите деца ќе можат да учат на европските универзитети. Исто така, сакаме да потенцираме дека Словенија неодамна беше поргласена како победник во категоријата „Дестинација лидерство“ на Националните награди за географско наследство за 2017 година, одржано на ИТБ Берлин!

Кратки факти за Словенија

Водење бизнис во Словенија

Водење бизнис во Словенија

Словенија е мала и безбедна земја што лежи точно во средината на еден од највозбудливите деловни региони во светот, што обезбедува геостратешка позиција идеална за водење бизнис со европски, како и со други земји – пазар од 150 милиони луѓе во рамките на 600 километри околу Љубљана, главниот град на Словенија. Екстремно малата бројка на население и земјиштето се двата главни атрибути во земјата за потенцијалните странски инвеститори.

Прво, Словенија е богата со природни ресурси, кои земји со висок раст на популацијата ги немаат, а второ, квалификувана работна сила е достапна за низа индустрии. Во овој поглед, Словенија е лесна локација за инвеститори кои бараат начин да си ги пополнат празнините за ресурси и талент. Други предности вклучуваат адаптибилност на компаниите и на работната сила, деловно законодавство, поттикнување инвестиции, додатоци за данок на инвестиција и 19% стапка на данок на добивка, што е втора пониска меѓу членките на ОЕЦД.
Кратки факти за Словенија за бизнис:

 • Словенија е мал, но интересен и релативно богат пазар;
 • Словенечкиот пазар се покажа како атрактивен за странските инвеститори, особено оние што поттикнуваат инвестиции во функција како земја-членка на ЕУ;
 • Словенија е дел од внатрешниот пазар на ЕУ, што значи дека основање компанија во Словенија нуди пристап до најголемиот светски пазар;
 • Словенија е идеален почеток за деловно работење со земјите од Југоисточна Европа;
 • Словенија има сеопфатни врски со економски важни региони во соседна Австрија и Италија и во соседна Германија;
 • Висок квалитет, добро образована и мотивирана работна сила со добро познавање на странски јазици и високо ниво на компјутерска писменост;
 • Растечко технолошко ниво и иновативна активност на словенечките фирми и квалитетни истражувачки институции;
 • Висока извозна склоност на словенечката економија и надворешните СДИ на словенечките фирми;
 • Одлична географска позиција, квалитетна инфраструктура со сеопфатна транспортна и телекомуникациска мрежа, брз развој на информатичко општество;
 • Квалитет на образование;
 • Високо ниво на заштита на инвеститорот;
 • Поволен данок на добивка;
 • Висок квалитет на живот.

Потенцијални можности за инвестирање во Словенија

 • Прехранбена индустрија
 • Шумарство и дрво
 • Висока, нова и еко – технологија
 • Туризам
 • Инфраструктура

Но, тоа не е сè. Можете да отворите бизнис од кој било вид во Словенија, затоа не штедете на вашите неверојатни идеи.

Формирање на компанија

Формирање на компанија

 

Можеме да понудиме сеопфатна поддршка со оптимални резултати. Нашите експерти ќе ве водат низ целиот процес на формирање на компанијата и ќе обезбедат целосна поддршка на секој чекор. Ние ќе се прилагодиме на вашите потреби и ќе го најдеме најдоброто решение за вашата ситуација. Најчестите форми се:

 • Компанија со ограничена одговорност (ДОО или д.о.о.),
 • трговец поединец (s.p.) и
 • Јавно ограничена компанија (д.д.).

Во 5 пет едноставни чекори вашата компанија може да се регистрира за само неколку дена. Сите чекори може да се извршат полномошно (без физичко присуство во Словенија).

 • Консултации пред формирањето на компанијата.
 • Добивање на документација (доколку е потребно превод на документи).
 • Стекнување на словенечки даночен број.
 • Спроведување на постапката за формирање на компанијата.
 • Отворање деловна сметка и натамошно консултантски услуги.

што нудиме

За странци кои сакаат да дојдат да работат и живеат во Словенија, обезбедуваме:

целосна поддршка и професионален пристап со оптимални резултати (5 едноставни чекори, меѓу кои консултации пред да се отвори компанијата, да се избере вистинскиот тип на компанија; име на компанијата, Помош за склучување договор за депозит со избрана домашна банка за отворање на привремена девизна сметка на која го префрлате износот на капиталот потребен за основање компанија (7.500,00 евра). Сите чекори може да ги извршите полномошно – без физичко присуство на апликантот во Словенија).

Пред регистрацијата на новата компанија, сопственикот мора да најде правна адреса за компанијата. На клиентите им нудиме виртуелна канцеларија, што значително ќе ги намали трошоците за купување или изнајмување на имот.

Веднаш штом компанијата ќе се регистрира, клиентите треба да отворат деловна банкарска сметка. Ние ќе им помогнеме да ја изберат вистинската банка додека отвораат сметка.

Деловни можности за бизнис, сметководство за даноци и придонеси, правни консултации и други потребни информации.

Откако ќе се регистрира компанијата, клиентите добиваат даночен број, кој автоматски не е регистриран за ДДВ. Ние ќе им помогнеме да го стекнат тоа.

Странски субјекти регистрирани надвор од ЕУ можат да аплицираат за бројот на ЕОРИ во која било земја-членка. И овде, нашиот тим на експерти ќе ги направи сите напори полесно.

По отворањето на компанијата, клиентот ќе може да добие единствена дозвола за престој и работа. Со оваа дозвола странец има право да остане и работи во Словенија.

Дозвола за работа и престој

Дозвола за работа и престој

Ние ги нудиме следниве услуги:
Дозвола за престој – граѓани на ЕУ
    • СИНА КАРТА НА ЕУ
Дозвола за привремен престој заради семејно обединување
Дозвола за привремен престој заради студирање
Единечна работа и дозвола за престој – граѓани на трети земји
Дозвола за работа и престој – државјани на Босна и Херцеговина
Дозвола за работа и престој – државјани на Хрватска

Постапките се разликуваат од случај до случај; затоа е потребен сеопфатен пристап кон секоја специфична ситуација. Покрај извршувањето на целокупната постапка, ние исто така ви даваме целосна поддршка и консултантски услуги. Во случај на неизвесност и дополнителни прашања, ќе ви помогнеме да го пронајдете најдоброто решение за вашиот случај.

Зошто Проевент

Зошто Проевент

Проевент д.о.о. компанија е основана сметководствена фирма која обезбедува сметководствени услуги на бројни компании во Словенија и во странство. Историјата на компанијата на Проевент датира од 1995 година – и оттогаш успешно градиме долгорочни партнерства засновани врз доверба и взаемна соработка – затоа се грижиме за секој клиент поединечно и со големо разбирање за нивните потреби и желби.

Честопати посочуваме работи за кои другите не би се осмелиле, но секогаш сакаме да извршиме ефикасно и ефективно деловно работење за нашите партнери.

Тим од експерти е постојано едуциран и обучен, како во сметководството, законодавството, така и во областа на оданочувањето. Знаењето и искуството на вработените во сметководствената фирма Проевент обезбедува услуги со висок квалитет и покрај личен пристап и брза реакција, се основа за оптимизирање на деловните активности на нашите клиенти.

1
1
Дозволи за престој и работа.
2
2
Даночни, правни и трговски совети.
3
3
Формирање на компанијата.
4
4
Сметководствена услуга.
5
5
Развој на бизнис во Словенија.
6
6
Виртуелна канцеларија и целосен бизнис менаџмент.

Чест ни е да ви помогнеме на секој чекор.

Контактирајте нè овде:

Меѓународна канцеларија на Проевент

+386 (0)1 300 32 06 или info.eu@proevent.si.

ikona telefon

+386 1 300 32 06

Contact

References

Professionalism, promptness, accuracy and kindness are the qualities of your work. As your client, I feel safe in the business.Thanks and compliments to your staff who always have the will, the time, the patience, and above all the expertise to dedicate to us. As a client I am very pleased with communication and the speed of resolving problems. I always get all the answers that are professional and backed by knowledge of the laws of which there are endless amounts for a small business ownerthey are simply impossible to follow. So I feel very comfortable when for information oradvice I can call my accounting from which I will always quickly get a solution for ongoing problems or the answer to a question.

OKIĆ- Transporti d.o.o.

If you don’t have a good accountant, you better not start a business. The Proevent team makes sure that we can do our business peacefully. Visits to them are always fun because of the positive atmosphere 🙂 ”

Peterca Jaka, Director of (www.spanskavas.si)

The Proevent Accounting Service is characterized by professionalism and precision, and our caregiver is ready to come to your aid and respond to each question as soon as possible. At our translation agency we are very pleased with Proevevnt,so we are happy to recommend them further.

Marko Hozjan, Director (https://taia.io/)

We are very pleased to be working with PROEVENT in the field of accounting. They have a professional attitude and expertise. They are always friendly, always accessible and responsive. Thank you so much for all your help! We also want further development.

Anastasiia Fadeeva, Director (www.ohdesign.studio)

Proevent Accounting has been following us from humble beginnings,when we did business as a standard sole entrepreneur, to this day,when we restructured the company after years of successful operationsas a LLC. They are fast, responsive and initiative. Accounting and consulting services are provided in a quality and professional manner.I highly recommend it!

Mito Žnidarko, CEO of EU Sphere d.o.o. (www.eusfera.si)

Proevent is built by people who always welcome me with a smile,positive energy, they are experts in their field and have a professional attitude. Still, they keep that oneat home atmosphere that makes me feel comfortable, and which creates confidence.

Andrej Nadrih, Director (anok-andrej-nadrih-sp.business.site)

Professional, friendly helpful. Since working with them, we have greatly improved business optimization with their tips.They always take the time for the customer and devote themselves to us. And above all, they also serve you a cup of coffee.

Teodor Glogovec, Director (www.saniteh.si)

To provide a wide range of services and end-to-end solutions at the field of visual communication requires the ability, the ingenuity and knowledge of our employees and our partners. Successfully completed projects and satisfaction of our customers, confirms the ability of our team. And part of our team are our partners among which the Proevent company also belongs to.

Predanic Peter, Director (http://www.rsn.si)

As distributors of foils for glass surfaces, tools and other related products,mostly used in the graphics industry, we offer high quality one-stop solutions. Many different solutions represent a large number of materials and there are a lot of variables in terms of accounting,such as values ​​and accounts. We admit that this is not our area.But this is the area of ​​our partners, Proevent. They guarantee that we can provide you … simply more than others.

Primoz Davidovic, Director (http://ikonosmedia.si)

We have been cooperating with PROEVENT D.O.O. for 4 years now. They are very reliable, fast, efficient. All our questions and requests are answered by usin a very short time or immediately. Very satisfied. Highly recommended.

Martin Dodič M.Sc., Director, MED TRUST d.o.o. (www.medtrust.si)

An innovative business model that connects and brings together like-minded businesses and individuals. We are delighted to have found just that at Proevent. A company that is willing to work together and support us on our way and with us to participate in projects that are different, fresh and innovative. We believe it will be ours with each other cooperation with time is even more pronounced and we will be together you can step outside the framework of classic business models. We reccoment to join on this journey with Proevent too!

Maja Teršek, P2P Engineering (www.p2pinzeniring.si)

“Proevent is a SILA IWCL partner for already some years and its team is amazing.They take care of the Association’s interests and guide us with all the help needed.”

Mart Berglez, SILA IWCL President https://www.sila.si/

Our company decided to change accounting firm and Proevent was highly recommended to us. Their offer was acceptable and highly competitive. Helping about everyday dilemmas that normally require immediate solving, immediate response me accountant friendliness are those advantages that make us remain loyal customers of Proevent Accounting Firm. I never have the feeling that I’m wrong and “I’m annoying.” Their advice, often “worth gold” and legally founded, is worth our money.

Mirjam Kepic, CEO (Privoščite d.o.o.)

“Our City of Communications comes to life again when issues of a more ‘bureaucratic’ nature are also normalised. Proevent Accounting Firm professionally ensures that our city business is at an appropriate level, while a beautiful co-operation has built an appropriate mutual trust, which leads to an even greater success for our agency. In other words, with the help of Proevent Accounting Firm the residents of our city live a beautiful full life.”

IR IMAGE d.o.o. (www.ir-image.si)

“We are a reliable modern construction company. We solve the most complex projects thanks to our knowledge, expertise and diligence. We have a team of over 200 qualified professionals, which enables us to operate effectively hout the entire construction area. We know that if we want to participate in the market successfully, ust rely on a professional, reliable and up to date accounting company, which is Proevent Accounting et their full support in the fields of accounting, human resource consulting and legal advice…”

Remzit Ravmanovski, director (www.gradbenistvo-ravmanovski.si)

“Together with our partners, we build long-term and trusting relationships, in which professionalism and responsiveness are conditions for participation. The field of accounting is certainly one of the most important elements for the successful and efficient business of every company. Therefore, we have decided to cooperate with Proevent Accounting Firm.”

Gregor Zalaznik, director www.decra.net

“We are very satisfied with the services of ProEvent Accounting Firm. In particular, we like their responsiveness, professionalism and reliability. They help us in various administration tasks, which saves us a lot of time.””

Rok Zobavnik, director www.sanelec.si

“They respond very quickly to our needs and problems. We are really thrilled by the invoicing software they provided us with. I was surprised by their quick response and willingness to help, even at late hours and during non-working days. Keep this up!”

Božo Rušnov, director floralimage.si

“We have been working with Proevent d.o.o. for a long time. We like that they do not consider our company just a figure to be calculated, book-keeping or some routine task to be done. They actually look deeply into issues and give advice. Updating, correctness and kindness are very important virtues for us. That is why we sincerely thank their team for their cooperation.”

Igor Martinšek, direktor http://www.terragis.si/

 

“I really like your friendly attitude towards customers and your quick response. The numerous useful tips I received in the were certainly a good reason for me to recommend you to other firms.”

Oblak Zdravko, director www.kkoblak.si

“Zdravstvena dejavnost je zavezana k specifičnim pravilom in zakonom. Zato nam je pri računovodskem servisu pomembno predvsem zaupanje v strokovnost njegovih storitev z zakonom. Prav vse to nam ponuja računovodski servis Proevent,..so strokovni, zanesljivi, natančni, odzivni in konkurenčni…z veseljem vas priporočim “

Ana Franjković, dr. dent. med., Mirna Franjković, dr. dent. med. www.skylab-dental.si/

“We are very satisfied with PROEVENT Accounting Firm services. We are impressed by the friendliness, responsiveness and professionalism of its team. It mainly stands out for efficiency compared to our previous accounting firms. The Proevent team has the remarkable ability to adapt to our needs and desires, which saves us a lot of time.”

Markuš Aleš, director www.avtosola-ideal.si

“I was surprised by your quick response, friendliness and professionalism. It is certainly a good reason for me to recommend you further. I am glad that I am not considered just a number. Personal and human relationships mean a lot to me!”

Enes Durić, izvršni director (www.geslo.si)

“Quite a few times we have thought about changing accounting firm. The decision was not easy because we were afraid that the process could be complex and long. Therefore, the surprise was even greater when we finally decided to do it. We are only sorry the transition did not take place earlier. Proevent Accounting Firm consists of a team of professionals who provide our institution with comprehensive support at any time and, as far as the monthly flat rate is concerned, also give free advice in addition to book-keeping.”

Neža Koren, director (www.rikus.si)